Ilmapistooli / ilmakivääri

Ilma-aseradalla ammuttaessa ilma-aseissa suositellaan käytettäväksi SAL:n sääntöjen mukaisesti leimattuja kaasu- tai paineilmasäiliöitä. Leimaamattomien painesäiliöiden käyttö on ampujan omalla vastuulla.

Vain 4,5mm luodit ja aseet sallittuja radalla (ei 5.6mm tai isommat). 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vuosi 2021 ilma ase rata vuorot:

 

Päiväkohtaiset vuorot:

Päivä, aika / Vuoro

Ma 18 - 20  pistooli/kivääri ampujat

Ke 18 - 20  ampumaurheilukoulu, aloittelijat ja nuoret,

pistooli ja kivääri.

Torstai  -  pyritään rauhoittamaan ilta aika, samaan aikaan viereisessä hallissa nuorison moottori kerho.

Rataan tutustuminen on mahdollista, myös ryhmille.

Sovi aika Teron kanssa.

Yhteyshenkilö: Tero Hovila

 

Ilma-aseradan avaimet

Avaimia on rajattu määrä vuorojen ohjaajille. Avaimia ei voi lunastaa omaan käyttöön.

Vuoro vastaava avaa oven harjoittelu aikana ja varmistaa vuoron päätyttyä, että radalta on sähköt ja valot katkaistu ja ovet suljettu.

 

Ilma ase radan rakentamista ovat tukeneet:

Vaakuna.png

Somero kaupunki

Säästöpankki vaakalogo 10cmx5cm.png
Logo LounaismaanOP_pysty_4v_SMALL.jpg
IMG_20200828_164953.jpg
SIA rata.jpg

Ilmapistooli ammunta – oletko kiinnostunut

Ilmapistoolin kaliiberi on 4,5 mm (. 177 ") ja sillä ammutaan yleensä noin 0,5 g painoista lyijyluotia. Ampumamatka on 10m. Ilmapistooli kilpailussa ammutaan 60 tai 40 kilpailulaukausta ja finaalissa vielä 10 laukausta. Kilpailukäyttöön valmistettu ilmapistooli on nykyään yleensä paineilmakäyttöinen ja siinä on muotoiltu ja ampujan käteen sopiva kahva. Hyvässä kilpa-aseessa on mahdollista myös ns. kuivalaukaus harjoitteluun ilman ampumista. Laukaisuvastus on vähintään 500 g.

Ilmapistooli harrastus sopii kaiken ikäisille ja sen voi aloittaa joko nuorena tai aikuisena.

 

Ilma-aseella voi hankkia perustekniikan, joka on sovellettavissa myöhemmin ruutiaseisiin.

 

Tämä sivu sopii enempi niille, jotka ovat aloittamassa harrastusta, vanhemmilla ampujilla on jo omat konstinsa ja taitonsa tehdä tulosta. Lisäksi sivu on hiukan enempi ilmapistooli painotteinen, mutta samat opit ovat käytettävissä myös ilmakivääri ammuntaan.

Parhaiten oppii tekemällä ja harjoittelemalla.

Ennen aloitusta kannattaa kuitenkin tutustua aiheeseen ja oppikirjoihin. Ammunnasta löytyy runsaasti kirjallisuutta, netistä ja kirjastoista.

Tässä on aloittelijoille muutama hyvä vinkki ja hyvä linkki, josta kannattaa aloittaa:

- http://mantsalanurheilijat-fi-bin.directo.fi/@Bin/36ab17ae8d626be0117915d3d1c9c524/1470417287/application/pdf/258202/mu_pistoolik_s12.pdf

- kirja: Pistooliammunta. ISBN 951-9274-99-5. 1991. Leppämäki, Pentti

- http://www.elisanet.fi/matinlinkkisivu/Pistooliammunta.pdf

- http://www.coachwell.fi/Hirvi/vinkit.html

           - https://fi.wikipedia.org/wiki/10_metrin_ilmapistooli

           - kirja: Pistooliampujan opas ISBN 951-9405-24-0. Klingner/Block/Mertel 

Tutustumalla näihin voi välttää heti alussa pahimmat ’mokat’ ja saada harjoittelun liikkeelle oikeaan suuntaan. Opitut tavat ja rutiinit alkavat toistaa itseään - vääriä tai huonoja metodeja on myöhemmin tosi hankala muuttaa ja kitkeä pois. Ota oikeat tavat käyttöön heti alusta asti ja kun toistat niitä, alkavat tulokset nousta.

Kun aloittaa harrastuksen, huipputuloksia ei kannata metsästää heti alussa, muuten on riski, että harjoittelu lähtee väärille urille. Jatkuvalla harjoittelulla tulokset nousevat, niissäkin on kausittaista vaihtelua, josta ei kannata heti alussa huolestua.

Harjoittelusta kannattaa pitää kirjaa. Kirjaamalla asiat voi kerrata jälkeenpäin asioita, jotka toimivat ja miettiä mitä kannattaa parantaa ja muuttaa.

Muutama asia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota alusta asti:

   - Totuttele oikea ampuma asento. Kirjoista löytyy vinkkejä siitä millaisesta voi aloittaa. Kun sopiva asento löytyy, laita silmät kiinni ja nosta ase taulun suuntaan, sellaiseen aseintoon, mihin käsi luontevasti asettuu, ja kun avaat silmät, aseen tulisi osoittaa tauluun. Korjaa siirtämällä jalkoja, ei kiertämällä kättä. Asento vaihtelee eri ampujien välillä, osa ampuu suoraan kohti taulua, osa on 90 asteen kulmassa.

   - Oikea tähtäin kuva on erittäin tärkeä. Tähtäyspiste on eri asia kuin se, mihin halutaan osua. On kiusaus tähdätä mustan keskelle, mutta musta tähtäin erottuu huonosti mustaa taustaa vasten. Kannattaa tähdätä mustan alle, osa ampujista tähtää mustan alareunaan, osa mustan alle. Molempia voi kokeilla. Itse tähtään mustan alle. Mustan alareunaan tähtäämistä en suosittele, mustan reuna ei näy kunnolla tähtäimien yli. Kun tähtäinkuva on kunnossa ja hyväksyttävällä alueella taulussa, laukaistaan ase. Hyväksyttävä alueen riippuu taidoista, alussa se on koko taulu, sitten mustan alueen kokoinen, ja vähitellen kympin kokoinen. Tärkeää on oppia ensin oikea tähtäys ja laukaisu tekniikka. Se johtaa automaattisesti tulosten paranemiseen.

 

   - Hengitys. Samaan aikaan et pysty tähtäämään tarkasti  ja hengittämään. Vedä henkeä muutaman kerran ennen ampumista, sitten hengität sisäänpäin samalla kun nostat aseen taulua kohti. Pidätä hengitystä viimeiset 6…8 sekuntia ennen laukaisua. Jos aikaa menee enemmän, kannattaa ase laskea, ja aloittaa uudelleen.

 

   - Oikea, puristava laukaisu, nyppäämällä saa osumat pois ’kympistä’. Purista sormen etunivelellä, ja pidä puristettuna senkin jälkeen, kun ase on lauennut, eli puristetaan loppuun asti ja pidetään puristettuna vielä hetki laukauksen jälkeen. Laukaisuun vaikuttaa aseen perä, sen tulee sopia käteen niin että liipasimen puristus kohdistuu suoraan taaksepäin, eikä sivulle. Voit kokeilla laukaista aseen ilman latausta. Tässä kuivaharjoittelussa aseen piippu ei saisi heilahtaa, kun ase laukeaa. Säädä otetta ja liipasimen paikkaa, niin että pääset tähän.

   - Yhtä tärkeä on liipaisun jälkeen jälkipito. Älä laske asetta heti, kun laukaus on lähtenyt. Jos ote vapautetaan heti laukauksen jälkeen, saattaa ote muuttua jo ennen kuin luoti on lähtenyt piipusta ja ase heilahtaa.

   - Aikarajat. Kun ase on nostettu taulun suuntaan ja haettu sopiva ampuma-asento, on aikaa noin 10 sekuntia laukaisuun. Tämän ajan asento pysyy vakaana, ennekuin ampuja alkaa väsyä ja heilua. Aikaan on käytännössä runsaasti, se kannattaa käyttää hyödyksi, eikä päästää liikkeelle huonoja laukauksia.

 

   - Ja sitten - harjoittelua ja toistoa, tulosten kirjaamista, ja analyysia siitä mikä toimii ja mikä ei. Yritä muodostaa rutiini, jota toistat aina samalla tavalla. Siitä on hyötyä jatkossa, kun ampuma olosuhteet ja tilanteet vaihtelevat.

 

Ase

Muista, että myös ilma-ase on ase. Käsittele asetta aina, kuin se olisi ladattu. Älä osoita tyhjälläkään aseella ketään kohti. Huolehdi siitä, että aseen piippu osoittaa aina taululle (tai maali alueelle). Pidä sormi pois liipaisimelta, kunnes olet valmis laukaisemaan. Ampujan täytyy aina tietää, mihin luoti osuu, jos/kun ase laukeaa. Ammunnan jälkeen varmista, että asein tyhjä/lataamaton. Huolla ase säännöllisesti, tällä varmistat aseen kunnon ja kestävyyden. Se on kuitenkin suhteellisen arvokas investointi.

Aseen hankinnassa kannattaa kysellä kommentteja ammuntaa harrastaneilta ja varautua siihen, että aseen säätämiseen kannattaa uhrata aikaa. Vaikutus tuloksiin tulee oikeista (tai vääristä) menetelmistä, ja aseen säädöistä (kahva, liipaisu, paino, tähtäimet, ...).

Ilmapistooli valmistajia ovat ainakin nämä seuraavat: Baikal, Benelli, Feinwerkbau, Match Guns, Pardini, Steyr, Tesro, Hammerli, Walther. Valmistajien omilta internet sivuilta voi  katsella kuvia ja esitteitä.

Opi elämään liikkeen kanssa

 

Paikallaan ei voi olla täysin liikkumatta, se vaan ei onnistu. Liikkeen kanssa täytyy oppia olemaan ja hyväksyä se, ja ampua silti liikkeestä huolimatta. Pienin liike saavutetaan muutaman sekunnin kuluttua aseen nostosta ja sen kesto on noin 6…8 sekuntia. Kannattaa opetella ampumaan sinä aikana.

Liikkeestä huolimatta tähtäinkuva täytyy pyrkiä pitämään oikeana. Jos tähtäin kuvio muuttuu, se vaikuttaa osumaan enemmän kuin pieni liike. Hyväksy se, että pistooli liikkuu liipaisun aikana pito alueella. Jos yrität puristaa pitoalueen liian pieneksi, on seurauksena se, että liipaisu viivästyy eikä laukaus vaan lähde. Tämä johtaa lopulta nykäisyyn ja huonoon osumaan.

Kun ollaan pito alueella, ja tähtäinkuva on oikein, jatkat puristamista, kunnes laukaus lähtee. Kun mennään pois pito alueelta, pienennä puristusta kevyesti, ja kun ollaan taas pito alueella, listäät puristusta. Koko ajan keskityt siihen, että tähtäinkuva on oikein, eli etutahtain keskellä hahloa ja korkeus oikein.

Valitse pito alueeksi mieluummin iso kuin liian pieni alue, ja kohdista katse etutähtäimeen, jolloin taulu näkyy harmaana ja epäselvänä. Jos taulu näkyy selvänä, katse ei ole kohdistettu etutähtäimeen.

 

Tässä puhutaan paljon termeistä tähtäinlinja, tähtäysalue ja pitoalue

Kerrataan vielä nämä termit:

Tähtäyspiste = se piste taululla, johon tähtäimet osoittavat, kun ovat suorassa linjassa ja kohdallaan. Tähtäyspiste on eri asia kuin se, mihin kuula osuu. Normaalisti tähtäyspiste on mustan alla valkoisella alueella.

Tähtäinlinja = taka- ja etutähtäin ovat suorassa linjassa tähtäyspisteeseen. Etutähtäin näkyy keskellä takatähtäimen hahloa, ja samalla korkeudella, ja niistä muodostuu suora linja tähtäyspisteeseen.

Tähtäysalue ja pitoalue = sama asia tässä tekstissä. Noin ’kympin’ kokoinen alue tähtäyspisteen ympärillä, jossa ase saa liikkua, kun laukaus lähtee. Alussa sallitaan isompi alue, noin taulun mustan alueen kokoinen, ja harjoittelun myötä pienennetään tätä aluetta kympin kokoiseksi. Jos yrittää puristaa laukauksen liian pieneen pitoalueeseen, seurauksena yleensä on, että laukaus ”ei vaan lähde”, ja se johtaa liian pitkään tähtäys aikaan ja nyppäämisen kautta huonoon osumaan.

Aseen nosto pito alueelle

Ota hyvä asento, nosta ase taululle valkoiselle alueelle ja tarkista tähtäin linja, eli että tähtäimet ovat suorassa linjassa ja kohdallaan. Jos etutähtäin (jyvä) on sivussa tai korkeus väärä, virhe kertautuu osumassa. Ilmapistoolissa, jos jyvä on poissa linjasta noin 1mm, virhe näkyy taululla noin 25mm virheenä osumassa! Taulun valkoinen alue, johon tähtäin linja otetaan, on joko selvästi mustan alla tai sen yläpuolella. Voit kokeilla kumpaakin. Kummassakin on omat hyvät ja huonot puolensa.

Siirrä nyt ase mustan alle (reilusti musta alla, taulun valkoisella osalla) ja pidä tähtäin linja. Jos otit ensimmäisen pisteen mustan yläpuolelle taulun yläreunaan, liikut totta kai nyt mustan alueen yli sen alapuolelle. Jos otit ensimmäisen pisteen mustan alle, liikut nyt ylöspäin niin että olet mustan alla vielä reilusti.

Jos kaikki on edelleen kohdallaan, nosta ase (hitaasti) ylöspäin pitoalueelle (alue mustan alla), keskity tähtäin kuvaan, katse kohdistettuna etutähtäimeen, ja laukaise.

Laukaisun ajan katse pidetään etutähtäimessä! Takatähtäin näkyy epäselvänä ja taulu harmaana, tämä on aivan oikein. Silmä näkee vain yhden kohdan tarkasti, ja tärkein on jyvä.

Kun laukaus on lähtenyt, pidä edelleen ase paikallaan ja tee oma arvio siitä mihin laukaus osui ja oliko tähtäinlinja vielä oikein, kun laukaus lähti. Vasta sitten lasket aseen. Harjoittelun jälkeen osaat kertoa laukauksen jälkeen mihin osuit - katsomatta taululle.

Tässä tavassa ampua ase on tavallaan liikkeellä koko ajan, ja pysähtyy vasta pito alueella ennen laukausta. Sillä on omat etunsa. Jos yrität pitää aseen paikallaan liian pitkän aikaa, se kuitenkin alkaa liikkua ennen pitkää, ja silmä toimii paremmin ja tarkemmin pienessä liikkeessä, eikä rasitu.

Laske ase välillä

Jos ase ei asetu pito alueelle etkä saa laukausta lähtemään noin 10 sekunnin sisällä, kannattaa laskea ase alas ja aloittaa uudelleen. Jos pidät asetta ampuma asennossa enemmän kuin 20 sekuntia, alkavat silmät ja lihakset väsyä, joka johtaa rasittumisen, hapenpuutteen ja väsymisen kierteeseen.

Ase on vaan laskettava alas ja toistettava nosto ja tulo pito alueelle, jopa useita kertoja, kunnes lopputulos on hyvä. Alas laskeminen ei ole virhe tai osoita ampujan heikkoutta, päinvastoin, se osoittaa, että jokainen laukaus tehdään harkitusti ja kunnolla. Alas laskemista kannattaa harjoitella, niin että se on rutiinia, kun sitä tarvitaan. Kilpailussa yksi laukaus saattaa vaatia jopa 5 … 10 nostoa kohdalleen ja jos on aikaa, se kannattaa käyttää hyväksi.

Tähtäinten säätö

Aseessa on yleensä säädettävä takatähtäin, jossa hahloa siirretään vasemmalle tai oikealle ja ylös/alas. Kun säätö ruuveja kierretään, hahlo liikkuu vastaavasti. Jos tähtäin on kiinteä, tehdään vastaava säätö työkaluilla, esim. sopiva viila.

Merkinnät ovat yleensä:

  - R  = right, rechts = oikealle

  - L = left, links = vasemmalle

  - H = high, hoch = korkeammalle

  - T = tief (tai L = low) = alas

 

Tähtäimiä ei yleensä kannata säätää hetken mielijohteesta, vaan vasta sitten kun osumat ovat jatkuvasti väärässä kohdassa. Kannattaa ensin tarkistaa ote, liipaisimen paikka ja tähtäinkuva, ja vasta kun nämä asiat ovat kunnossa, kosketaan säätöihin.

 

Ja näin se säätö toimii:

  - kun hahlo liikkuu vasemmalle -> osumat siirtyvät vasemmalle

  - kun hahlo liikkuu oikealle -> osumat siirtyvät vastaavasti oikealle

  - kun hahlo nousee ylös -> osumat nousevat

  - kun hahlo laskee alas -> osumat laskevat

Merkinnät vaihtelevat asekohtaisesti, kannattaa katsoa mihin suuntaan hahlo liikkuu, kun säätöruuvia kierretään. ämä on aika helppo muistaa, osumat liikkuvat aina hahlon liikkeen suuntaan.

Esim: Walther ilmapistoolissa on nuolella merkitty ruuvin kierto suunta ja teksti ”R  bei  L”.  Tulkitaan niin, että kun osumat ovat liikaa oikealla, kierretään R suuntaan ja kun osumat ovat liikaa vasemmalla, kierretään L suuntaan.

Samoin korkeus suunta on merkitty ”H  bei  T”, joka tarkoittaa että kierretään H suuntaan, kun osumat ovat liian korkealla, ja kierretään T suuntaan, kun osumat ovat matalalla. Kirjaimet T ja H tulevat saksan kielen sanoista Hoch (korkea) ja Tief (matala). Esim. Waltherissa yksi ’napsu’ siirtää osumaa taululla 2mm.

Aseen painopiste

Painopiste tulee olla keskisormen kohdalla tai heti sen etupuolella, koska keskisormi kannattaa suuren osan aseen painoa. Jos painopiste on liikaa edessä, piippu painaa asetta alaspäin ja osumat laskevat. Jos paino on liikaa takana, ase (etutahtain) ei pysy enää vakaana, ja osumiin tulee hajontaa.

Kilpailut

Kun tulokset alkavat nousta ja taito kehittyy, kannattaa miettiä kilpailuihin osallistumista. Ensimmäisiä kerroilla ei haeta menestystä, vaan osallistumista ja rutiinia kilpailuista ja kilpailujännityksen ja stressin hallintaa. Kun on päästy alkuun, aletaan nostaa tulostavoitetta. Ensin osallistuminen, seuraava tavoite voi olla 'ei viimeinen', ja siitä sitten ylöspäin.

Lisaa tietoa 10m ilmapistooli kilpailusta löytyy linkistä https://fi.wikipedia.org/wiki/10_metrin_ilmapistooli. Samoin sieltä löytyvät talla hetkellä voimassa olevat ennätykset.

 

Vakuutukset

Asianmukaiset vakuutukset kannattaa hankkia, esim. urheiluvakuutus, linkki löytyy kohdasta ’Linkkejä’. Vaikka toivottavasti mitään ei satu, niin vahinko ei tule ’kello kaulassa’.

 

Mitä tarvitset tai kannattaa ottaa mukaan mukaan radalle?

- Ase (ilmapistooli tai ilmakivääri), muista kuljetus laukku tai suojapussi ! PAKOLLINEN, kun kuljetat asetta.

- Ilma-ase luoteja, tarkkuusammuntaan tarkoitettuja 4,5mm luoteja

- Tarkista, että kaasua on riittävästi CO2 ja ilma-aseiden sailiossä

- Tauluja (10m ilmapistooli tai 10m ilmakivääri taulu)

- Lasit (ei pakolliset, mutta jos käytät esim. ampujan laseja)

- Kuulosuojat (ei pakolliset, mutta voi auttaa keskittymään)

- Rata kaukoputki ja jalusta

- Tulkit (osuman tulkkaus)

- Muistiinpano välineet (kynä ja muistivihko)

- Sisäkengät

 

Mistä näitä tarvikkeita saa?

- Kannattaa kysellä paikallisista urheilu liikkeistä, myös netistä löytyy käytettyjä tarvikkeita

- Seuran jäsenet auttavat mielellään